Endast skriftlig anmälan, till resor och utflykter

1) via e-post: resor(snabel-a)kultursallskapet.com
OBS! NY e-postadress
2) per post under adress: Kultursällskapet, Johanna Nordengren, Hemvägen 17, 262 68 Ängelholm.
Ange namn, adress, tel-nr, e-post, även till medresenär, samt eventuell matallergi.

Har du frågor? Ring Rita Aatola Olsson 070-826 13 75.

Thora Dardel Hamilton på Össjö gård

Onsdag 27 juli FULLTECKNAD
Torsdag 28 juli samma tid

Stacks Image 246
Det är väldigt glädjande att intresset för vår sommarutflykt till Össjö gård är så stort. Nu kan vi erbjuda ytterligare platser Torsdagen den 28 juli

Vi ser på sommarens spännande utställning ”Thora Dardel Hamilton – en familjehistoria”, visualiserad med unikt material i stora mangårdsbyggnaden. Utställningens kurator Margareth Anderberg är vår guide.

Nuvarande Össjö gård byggdes 1814–1815 av Adolf Fredrik Tornérhielm, men gården har anor från 1500-talet. Marie Wirén Widberg, uppvuxen på Össjö och sedan i våras ny ordförande i Kultursällskapet, berättar om livet på Össjö gård förr och nu.

Egen fikakorg kan medtagas och avnjutas efter visningen i den vackra parken. 
Obs: Utställningslokalen på Össjö gård är inte tillgänglighetsanpassad.

Pris: 100 kr. 
Samling kl. 17.00 vid Jaktcaféet på Össjö gård. Samåkning från Nya Torg, Ängelholm, kl. 16.30 (föranmälan).
Anmälan sker via e-post till: resor@kultursallskapet.com - obs! ny e-postadress för anmälan till Kultursällskapets resor och utflykter.
Ange namn, adress, tel.nr, e-post (även till medresenär).
Sista anmälningsdag för 28 juliSNARAST. Max. 50 deltagare – ”först till kvarn” gäller.
Efter anmälningstidens utgång skickas bekräftelse via e-post till de som fått plats på evenemanget med information om betalning och vägbeskrivning. 

Bakgrund till utställningarna på Össjö gård:
Thora Dardel Hamilton – en familjehistoria och Familjekretsen

Thora Dardel Hamilton (1899–1995) var under åren 1921–1934 gift med konstnären Nils Dardel (1888–1943). De fick tillsammans dottern Ingrid, f. 1922. Efter skilsmässa från Nils gifte Thora om sig med Mac Hamilton. Deras äktenskap varade i tio år (1934–1944), de fick inga barn.
 
När Mac Hamilton skilt sig från Thora gifte han om sig med Vera Toll. De fick fyra barn, bland andra Charlotte Hamilton, en av de nuvarande ägarna av Össjö gård.
 
Familjerna umgicks trots skilsmässor. När Mac Hamilton 1952 dog i en flygkrasch blev Thora och Vera (nu Hamilton) mycket goda vänner. Det innebar att Vera fick många av Nils Dardels målningar och teckningar av Thora. Dessa har sedan funnits i släkten och gått i arv till barn och barnbarn. Det är några av dessa konstverk som nu visas under sommarens utställning på Össjö gård. Även målningar av Ingrid von Dardel samt skulpturer, böcker och artiklar av Thora finns med på utställningen.
 
Thora Dardel Hamiltons liv är en fantastisk resa – från uppväxten på Ekerö utanför Stockholm till konstnärslivet i det mondäna Paris med alla dess udda existenser och konstnärer. Ett liv som hon själv berättat om i sin bok ”Jag for till Paris.” 2018 utgavs en biografi om Thora, författad av Ingemar Lindahl – ”Flickan som reste ensam”.
 
Thora och Nils dotter Ingrid von Dardel dog 1962, endast 40 år gammal. Hon var en mycket uppskattad målare. Ingrid var gift två gånger, först med Gustav Unger, med honom fick hon tvillingarna Henry och Denise Unger. I sitt nästa äktenskap med Lage Ekwall fick hon sonen Nils Ekwall. Alla Ingrids barn är konstnärligt verksamma. 
 
Charlotte Hamiltons barn, tvillingarna Paula och Lina von Seth, är också konstnärliga. Tillsammans med Ingrids barn, och barnbarnet Alexandra Unger, medverkar de i en egen utställning i Norra Flygeln, kallad ”Familjekretsen”. Dessutom kan man vandra i den vackra parken och även besöka det nyinvigda Bertil Englert-museet.
 
Utställningarna pågår 2 juli –31 juli. Öppettider: alla dagar 12.00 – 16.00. Entré 100 kr, barn under 15 år fri entré.

Konstnärernas och diktarnas Skagen

Torsdag 15 - söndag 18 september - Det blev snabb respons - ALLT FULLBOKAT!!!

Stacks Image 124
”Skagen er et Vidunderland – for kunstnere, digtere, romantiske par og andre halvforrykte”. Så skrev Skagendiktaren Holger Drachmann 1898. Följ med till denna vidunderliga plats med det omtalade Skagenljuset, som tillsammans med naturen och fiskarbefolkningen inspirerade de berömda Skagenmålarna.
I Skagens Museum, i Anchers Hus och i Drachmanns Hus finns deras konst att beskåda. Vi besöker tillsammans med lokalhistorisk guide Skagens kyrka med kyrkogården, där flera av konstnärerna vilar.
Förutom ljuset är den vita, finkorniga sanden ett signum för området speciella sevärdheter är Den Tilsandade Kirke, den höga vandrande sanddynen Råbjerg Mile samt Grenen, där de två haven möts med sanden i ständig rörelse och dit vi tar oss med traktorekipage.

Vi bor centralt på på det familjeägda Foldens Hotel, en gård från 1881, ombyggd till hotell.
Reseledare: Ewa Stolt
Pris: 6.950 kr (enkelrumstillägg 1.125 kr) för resa, rum med frukost, tre luncher, en middag, entréer, lokala guider.
Avresa: 15 sept. kl 05:30 med buss från Ängelholm, Polishuset, via Göteborg och färja till Fredrikshavn.
Åter: 18 september cirka kl 20:30.

OBS!! Endast skriftlig anmälan, till resor och utflykter

Se mer information i början av denna sida.
Har du frågor? Ring Rita Aatola Olsson 070-826 13 75.