Vårens föreläsningsserie äger rum i Stadsbibliotekets hörsal kl. 19.00.


VÅRENS TEMA

Rysk vår – eller fortsatt vinter?
Vinterklimat råder i det krigshärjade Ukraina alltmedan ljuset slocknar och värme- och vattenledningar ödeläggs av ryska raketer!
Kortare väg från Ängelholm än vi har till Madrid och Aten pågår ett fullskaligt krig. Den 24 februari 2022 invaderade vår väldige granne i öst sin suveräne granne i söder. Det är åter krig i Europa.
En hel värld skakades av Rysslands anfall på Ukraina och fortfarande är det många som frågar sig hur det kunde ske. Annekteringen av Krim 2014 skulle visa sig inte vara ett enstaka brott mot folkrätten. När ryssarna inledde ett militärt stöd för separatistiska krafter i provinserna Donetsk och Luhansk gav det anledningen till ytterligare oro för händelseutvecklingen i ett land som ville närma sig Europa. Och så hände det!
Hur gick det till? Vad var orsaken? Vilka var drivkrafterna? Hur resonerade den ryska ledningen? Vad tänker ryska folket – Olga och Oleg – om händelseutvecklingen? Och vad händer i, och med, Ryssland när kriget är över?
Fyra föredrag från olika infallsvinklar ska möjligen bidra till att svara på några av frågorna vi alla ställer oss – och troligen ge anledning till ännu fler!

Onsdag 18 januari

Bengt Jangfeldt

Stacks Image 178
Vi och dom

Bengt Jangfeldt, docent i slaviska språk, författare till en rad böcker om ryska författare och på ryska teman, senast Immanuel Nobel & Söner, om familjens Nobels öden i Ryssland. Bengt Jangfeldt talar om det som Dostojevskij kallade ”den ryska idén”: tanken att Ryssland utgör en civilisation (”vi”) som är annorlunda och moraliskt överlägsen den västerländska ”dom”. Detta är det idégods som Putin har gjort till sitt.

Onsdag 1 februari

Stig Fredriksson

Stacks Image 174
Kriget i Ukraina – början till slutet för Putins regim?

Att Vladimir Putin drömmer om att återuppliva det ryska imperiet och att han började med Ukraina stod klart när han beordrade anfallet den 24 februari 2022. Men vad var det som formade Putins världsbild och varför är han nostalgisk efter Sovjetunionen? Journalisten och författaren Stig Fredrikson, som länge har analyserat både Sovjetunionen och Ryssland, ger sin bild av vad som rör sig i huvudet på Putin.

Onsdag 1 mars

Lena Jonson

Stacks Image 176
Ryssland bortom Kreml.

Ryssland är ett imperium med många nationella minoriteter med olika kulturer, språk och religioner. När tsardömet och Sovjetunionen försvagades och föll samman var minoriteternas kamp för självstyre en viktig faktor. Kan den nationella frågan åter bli en viktig faktor för förändring? Rysslandsforskaren Lena Jonson, som även varit svenskt kulturråd i Moskva, diskuterar dessa frågor utifrån sin senaste bok Volga och inre Ryssland. En resa i tid och rum.

Onsdag 29 mars

Årsmöte

Stacks Image 200
kl. 18.00 på hotell Hus 57, Östergatan 57, Ängelholm. Endast medlemmar.

ÅRSMÖTESFÖRHANDLINGAR

FÖRELÄSNING: Patrik Svensson, bördig från Kvidinge, som 2019 belönades med August- priset för boken Ålevangeliet. Nu är han aktuell med en ny bok, Den lodande människan. Han berättar för oss om havets lockelse och om människans nyfikenhet och benägenhet till utforskning.
Mer info finns HÄR

Onsdag 5 april

Kalle Kniivilä

Stacks Image 172
Hur grannar och vänfolk blir varandras fiender.

Kalle Kniivilä är journalist och författare, som till vardags följer utvecklingen i Ukraina i Sydsvenskan/HD. Han har bland annat skrivit om Ryssland under Putin (Putins folk – Rysslands tysta majoritet) och en bok om Aleksej Navalnyj – hur han förgiftades och varför han återvände till Ryssland. Under hösten 2022 har Kalle Kniivilä varit tjänstledig för att skriva en ny bok om hur vänner och nära grannar blev fiender i kriget mot Ukraina.

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »
Stacks Image 32