Av Covid19-skäl kan vi inte genomföra verksamheten så som planerat.

I stället planerar vi att upprepa vårens spännande föreläsningstema

DET GUDLÖSA FOLKET - FINNS DET? Våren 22

Föreläsningarna äger rum kl 19:00 — Jarl Kulle-scenen, Rönneskolan, Ängelholm

Jarl Kulle-scenen är just nu Kultursällskapets hemvist medan Stadsbiblioteket byggs om. När detta program skrivs avråder Folkhälsomyndigheten från all sådan verksamhet som vår, och kanske tvingas vi ställa in.
För närvarande säljs förköpsbiljetter hos Killbergs först en vecka före föreläsningarna.

Vårens tema:

DET GUDLÖSA FOLKET - FINNS DET?

– om religionens roll i våra liv. Också i ateistens.

I alla kulturer – så långt bakåt i tiden vi kan spåra människan – hittar vi tecken på att vi tror på högre väsen, makter utom vår kontroll och världar bortom de levandes. Är våra religiösa föreställningar rentav det som gjort människan till människa och något vi inte kan leva utan? Inte ens om vi är ateister? Vilken är religionens roll i våra liv och samhällen? Och varifrån kommer den – tror till och med aporna på Gud?

Tisdag 19 januari INSTÄLLT

Sherin Khankans föreläsning hoppas vi i stället kunna genomföra i mars eller april.

Sherin Khankan

Stacks Image 199
Kvinnor är framtidens islam – om islamisk feminism i Danmark.

Sherin Khankan är en dansk religionssociolog, psykoterapeut, författare och debattör. Hon har framför allt blivit känd som Danmarks första kvinnliga imam och grundare av kvinnomoskén Mariam Moskeen i Köpenhamn. Den är en av de första i Europa som leds av kvinnliga imamer. Här förenas man bland annat i en kvinnlig omtolkning av Koranen.

På bilden tillsammans med president Macron som väckte muslimsk vrede när han påstod att islam är en religion i kris.

Onsdag 3 februari

Jessica Abbotts föreläsning kommer att sändas digitalt.
Digital föreläsning är tillgänglig fr.o.m. 3 februari - 1 juli. Klicka »

Jessica Abbott

Stacks Image 255
Tror apor på Gud? Om religionens rötter och roll på evolutionens väg till människan.

Jessica Abbott är evolutionsbiolog och väl känd från ”Fråga Lund” med sina ofta underfundiga, underhållande och inte minst tänkvärda svar på också de skenbart mest banala frågor. I sin egen forskning dyker hon på djupet i livets utvecklingshistoria ända tillbaka till skapelsens första encelliga organismer och vad som får dem att leva – och överleva. På vägen till oss passerar hon aporna och kan förstås inte låta bli att ställa den fråga som är rubriken på hennes föreläsning.

Onsdag 3 mars INSTÄLLT

Pekka Mellergård

Stacks Image 241
Jag tror för att förstå.

Pekka Mellergård, docent och överläkare i neurokirugi vid Universitets-sjukhuset i Örebro, har 2020 uppmärksammats för boken Jag tror för att förstå, om hur hans tro får tänkandet och världen att vidga sig – rakt emot vad en del ateister hävdar, att religion och kunskapsförakt går hand i hand.

Onsdag 31 mars INSTÄLLT

Stacks Image 227

Årsmötet 31 mars på Odd Fellow restaurang i Ängelholm och med föredrag av Johan Brinck är inställt och kommer att genomföras digitalt på samma sätt som i fjol.

Vill du ha årsmöteshandlingar?
Skicka ett mejl till else.ekblom@gmail.com 


Onsdag 7 april INSTÄLLT

David Thurfjell

Stacks Image 305
Hur ogudaktigt är det svenska folket?

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, har skrivit boken Det gudlösa folket som gett namn åt vårens tema. När han frågade svenskarna, världens kanske mest sekulariserade folk, om de tror att det finns en gud svarade endast 23 procent JA – att vara kristen känns pinsamt. Snittet i Europa är 52 procent. Ändå: nästan 70 procent svenskar betalar avgift till olika religiösa samfund, och de flesta firar kristna högtider som påsk och jul.
Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »
Stacks Image 114