Kulturresa till Fyn och Ærø

Fredag 17 – söndag 19 maj 2024

Stacks Image 830

Johannes-Larsen_Sommerdag-ved-brinken_1896_Faaborg-Museum

”Dansk hygge” utlovas på vår resa till nabolandet, med konst, historia och trädgård i fokus. Vi besöker två konstmuseer på Fyn: i Møllebakken skapade Alhed och Johannes Larsen ett gästfritt konstnärshem i början av 1900-talet. Här vistades en koloni konstnärer, benämnda Fynmålarna, som kom att sätta sin prägel på dansk kultur och konst under årtionden. På Faaborg museum visas verk av Fynmålarna samt dessutom intressanta utställningar kring skulptur, arkitektur och möbelkonst. Övriga besöksmål är bland annat Egeskov Slott, ett av Danmarks främsta renässansslott med prisad parkanläggning, och Marstals sjöfartsmuseum på Ærø. Reseledare: Ewa Stolt.
Pris: 8 900 kr i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg: 1 300 kr. I priset ingår bussresa, logi 2 nätter på Hotel Ærø (3***+) i Svendborg, 3 gemensamma måltider samt entréer och visningar med lokala guider. Resan arrangeras av BK Travel Solutions.
Anmälan senast den 5 februari till BK Travel Solutions via e-post: info@bktravelsolutions.se.
Ett detaljerat program finns att läsa här nedan. En pdf finns att ladda ner HÄR (öppnas i ny flik)

Resa till Fyn för Kultursällskapet Ängelholm 17 - 19 maj 2024

Stacks Image 864
Följ med Kultursällskapet och reseledare Ewa Stolt till Fyn och Ærø. Många intressanta besök på korta avstånd utlovas. Här finns något för den med intresse för historia, konst, trädgård, god mat och dryck och - inte minst - danskt ”hygge” och trevlig samvaro!

Fredag 17 maj

Avresa med buss sker från Ängelholm samt Helsingborg under morgonen. Exakta tider och påstigningsplatser meddelas med avresehandlingarna. Via färjan Helsingborg-Helsingör lämnar vi Sverige och i Roskilde gör vi ett förmiddagsstopp med besök i den världsarvslistade domkyrkan vars äldsta delar är från 1100-talet. Här finns många av de danska kungligheternas gravar och intressanta konstföremål. Dronning Margrethes gravmonument är ritat av professor Bjørn Nørgaard. Det är minst sagt uppseendeväckande!
Stacks Image 866
Stacks Image 868
Via Stora Bältbron lämnar vi Själland. Väl på Fyn vänder vi rakt norrut mot Kerteminde Bugt. Vi äter en gemensam lunch innan vi besöker det idylliska konstnärshemmet: Johannes och Alhed Larsen-museet. Larsen ägnade sig främst åt realistiskt friluftsmåleri från det fynska landskapet i teknikerna olja, akvarell och träsnitt. Han studerade konst på Zahrtsmanns skole vid Kunstnernes Frie Studieskoler i Köpenhamn på 1880- talet. Hans hustru Alhed var också konstnär. I Köpenhamn träffade Larsen andra målare från Fyn, särskilt Fritz Syberg och Peter Hansen, båda från södra delen av Faaborg, och gruppen Fynmålarna föddes. De fortsatte med att skapa en konstnärskoloni som påverkade många danska och svenska konstnärer.
Stacks Image 870
Vi fortsätter sedan till Svendborg på södra Fyn och checkar in för två nätter på gemytliga Hotel Ærø, 3***+ https://hotelaeroe.dk/. Innan det är dags för middag, tar vi en tur i Svendborg tillsammans med en lokalguide som berättar om orten. På kvällen serveras gemensam middag på vårt hotell.
Stacks Image 872

Lördag 18 maj

Frukostbuffé på hotellet. Precis utanför hotellet går färjan som skall ta oss rätt ut i den sydfynska skärgården. När vi kommit fram kliver vi av på en tre mil lång sagoö av morän. Välkommen till Ærø! Områdets maritima kulturhistoria lär vi oss mer om på Marstals sjöfartsmuseum, grundat 1929. Här finns fem imponerande utställningsbyggnader, där dansk sjöfart är rikt representerad från 1600-talet fram till våra dagar. Här kan man hitta över 200 fartygsmodeller, flera hundra fartygsporträtt, styrhytter, galärer, större fartygsutrustning och mycket mer. Nationalmuseets fartyg Bonavista från 1914 fick 2008 sin nya hemvist här inför ett fyraårigt restaureringsuppdrag. Hon seglade med bland annat klippfisk från Newfoundland till Spanien.
Mer av det marina får vi hos
Flaske-Peters samling i Ærøskøbing med cirka 1 700 flaskskepp och 50 stora modellfartyg. Peter Jacobsen (1873-1960) byggde flaskskepp under större delen av livet. I samlingarna finns även vackert träsnideriarbete och marinmåleri. Det blir gemensam lunch och därefter lite tid på egen hand i det fina Ærøskøbing. Under eftermiddagen tar vi färjan till Svendborg. Kvällen står till fritt förfogande.
Stacks Image 874

Söndag 19 maj

Frukostbuffé på hotellet. Idag kommer vi Fynmålarna lite närmare under besöket på Faaborg Museum – med fina samlingar måleri, skulptur och möbelkonst. Museibyggnaden i sig är en av de viktigaste byggnaderna inom dansk klassicism. Faaborgstolen, som skapades för museet, är idag ett mästerverk inom dansk möbelkonst. Den är fortfarande i produktion och är en förebild för mången möbeldesigner.
Ännu ett kulturbesök hinner vi med, innan vi lämnar Fyn: 1554 lät riksmarsken Frans Brockenhuss lägga grunden till det nuvarande
Egeskov Slott, ett av Danmarks främsta renässansslott. Byggnaden, som är omgiven av en vallgrav, vilar på pålar, och består av två sammanbyggda längor med runda hörntorn och höga vackra takgavlar. De flesta som kommer till Egeskov lockas främst av de 17 olika trädgårdsrummen. Egeskov har fått European Garden Award och har utnämnts av European Garden Heritage Network till "den bästa historiska trädgården i Europa". Här finns till exempel rosenträdgården, fuchsiaträdgården, doftträdgården och labyrinter. Vi får en introduktion till trädgården av en lokal guide. Det blir möjlighet att äta lunch på egen hand på Egeskov. Vi lämnar Själland med en av rederiet Forseas batteridrivna färjor som numera trafikerar sträckan Helsingör-Helsingborg. Beräknad ankomst till Ängelholm är cirka kl. 20.30/21.00.
Resmål: Resa till Fyn för Kultursällskapet i Ängelholm
Datum: 17 - 19 maj 2024
Logi: Svendborg: Hotel Ærø 3***+. Historiska Hotel Ærø ligger sedan 1889 mitt i historiska Svendborg, där både sjömän och redare stannade till för att släcka törsten. Varje vrå utstrålar historia. Det var uppe i tornrummet som Sixten Sparre och Elvira Madigan tillbringade sin sista tid tillsammans, enligt hotellet. Observera att hotellet inte har hiss. Det är byggt i två våningar. Trevligt inredda rum. Fin innergård och toppenläge i hamnen. Hotellet har traditionella dubbelrum, dvs inte s.k. twinrum med delbara sängar. Man har dock separata sänglinne/täcken. (Om man är två vänner av samma kön som reser tillsammans bör man vara medveten om detta och ev. välja var sitt enkelrum, om man inte vill dela dubbelsäng.) https://hotelaeroe.dk/

SEK 8 900:-/person i delat dubbelrum Modern helturistbuss för alla lokala transporter. 2 övernattningar i delat dubbelrum på beskrivet hotell inkl. frukost Förmiddagskaffe med fralla dag 1. Lunch inkl. en dryck dag 1 Halvpensionsmiddag exkl. dryck på hotellet dag 1 Lunch inkl. en dryck på Ärö dag 2 Besök och entré till Roskilde domkyrka Entré och guidade visningar på Johannes Larsen-museet I Kerteminde, Faaborgs museum och Egeskov Slott Heldagsutflykt till Ærø med besök på Marstals sjöfartsmuseum och Flaske-Peters samling samt lokalguide Reseledare Ewa Stolt Vägavgifter, broavgifter Skatter och lagstadgade avgifter, EU-moms (2,67 %) Enkelrum: 1 300:- Avbeställningsskydd: 7% av resans grundpris. Priset är beräknat på 40 - 50 betalande gäster och med gällande dagskurs (DKK = 1,57). Vi förbehåller oss rätten att justera priset med hänsyn till prisändringar utanför vår kontroll t. ex. valutakursförändringar och lokala skatter. Särskilda resevillkor gäller och bifogas anmälningsfakturan 1 500:-. BK Travel Solutions har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. Resan är en paketresa och lyder under paketreselagen. BK Travel Solutions Telefon 040-60 60 220 (månd-torsd kl. 09-14) Mail: info@bktravelsolutions.se.

Meddela oss följande: Namn och postadress samt mobiltelefonnummer och mailadress. Meddela oss om Du önskar bo i enkelrum eller dubbelrum och vem Du i så fall delar med. Meddela oss gärna också ev. allergier/kostavvikelser eller åkommor som vi bör känna till och i vår tur informera hotell och restauranger om. Observera att hotellet inte har hiss. Det är byggt i två våningar.
Anmälan senast den 5 februari till BK Travel Solutions via e-post: info@bktravelsolutions.se.