Välkommen till en ny säsong konserter
i hörsalen på Ängelholms Stadsbibliotek.

VIKTIGT MEDDELANDE

Från och med i höst startar konserterna kl. 18.30



ONSDAG 27 SEPTEMBER

Sofie Asplund, sopran – Matilda Paulsson, mezzosopran
Bengt Forsberg, piano

Stacks Image 404

Höstens kammarmusikserie inleds med en konsert där vi får möta två av Sveriges nu mest uppmärksammade sångerskor, Sofie Asplund och Matilda Paulsson. Sofie Asplund är en lovande, ung, lyrisk sopran som spås en lysande framtid. Hennes klara stämma, inlevelsefulla scenspråk och starka utstrålning har redan rönt stor uppmärksamhet och uppskattning. Hon har beskrivits som sensationell, både som sångare och aktris. Matilda Paulsson, mezzosopran från Lund, är en etablerad operasångerska på de nordiska scenerna med studier vid Kungliga Musikhögskolan, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm. Hon har bland annat gästat Kungliga Operan, Folkoperan, Det Kongelige Teater. Bengt Forsberg är en av Sveriges mest uppskattade och namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Hans omfattande och breda repertoar inkluderar inte bara standardverken utan präglas av hans stora intresse av att söka efter och framföra ovanlig och sällan spelad musik.

Konsertprogram

Jean Sibelius
Illalle
Den första kyssen
Kaiutar
Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Carin Malmlöf–Forssling
Bondsyrener
Trollsländor jagar
Mätarlarven
Helena Munktell
Ur Dix Melodies
Francis Poulenc
La courte paille
Léo Delibes
Blomseterduetten ur Lakmé
Richard Strauss
Wie du warst ur Rosenkavaljeren
Rosenöverlämnandet ur Rosenkavaljeren
Giacomo Puccini
Musettas vals ur La Bohème
Wolfgang Amadeus Mozart
Sull ́aria, duett ur Figaros Bröllop
Camille Saint-Saëns Mon cœur s’ouvre à ta voix ur Samson och Delilah
Franz Lehár
Meine Lippen sie küssen so heiß ur Giuditta
Jacques Offenbach
Barcarolle ur Hoffmanns äventyr

ONSDAG 18 OKTOBER

Trio Nastela

Stacks Image 406
MODERNT/OMODERNT ramar in ett svängigt och roligt program med musik i väldigt olika stilarter och tidsepoker. Trio med oboe, fagott och piano är ju en direkt systerensemble till standardpianotrion violin, cello och piano men märkligt nog finns det inte så mycket orginalmusik för besättningen. Det vill Trio Nastela råda bot på genom beställningen av en kort trio av Maria Lithell Flyg samtidigt som de också presenterar både kända och okända transkriptioner av Haydn och Glinka.  Anders Eliasson har skrivit två vackra och krävande stycken där fagotten och oboen får visa självständiga roller i samspel med pianot. Fagotten och oboen har rika klangmöjligheter och det är roligt att få belysa det även för en erfaren publik som kanske inte hört dessa instrument på det sättet förut. Amerikanen André Previns Trio är häftig och svängig och Poulencs Trio är såklart ofrånkomlig musik för denna besättning med sitt friska musikantiska anslag. Trio Nastela försöker skapa en intim stämning och presenterar konserten på ett avslappnat, personligt och underhållande sätt!
Musikerna i Trio Nastela är Emmanuel Laville, oboe, bördig från sydvästra Frankrike. Han har utbildat sig i Bordeaux, Paris och sedan i Tyskland. Han är sedan 2012 solooboist i Sveriges Radios Symfoniorkester, oboelektor vid Sibelius-Akade- min samt undervisar vid Musikhögskolan och Lilla Akademien i Stockholm. Sebastian Ste- vensson, fagott, är från Sigtuna. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fortsatte sina studier 2008 i Mannheim. Han är sedan 2012 solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester. Asuka Nakamura, piano, växte upp i Nagoya, Japan och började spela piano vid 3 års ålder. Vid 9 års ålder gjorde hon sin debut. Hon vann en prestige- fylld tävling i Tokyo, vilket innebar engagemang på Stockholms Konserthus 1997. Hon har sedan 2002 studerat för Staffan Scheja vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har även varit anlitad som solist internationellt.

Konsertprogram

Josef Haydn: Pianotrio i F-dur
Sats 1 Allegro – Sats 2 Tempo di menuetto
Anders Eliasson: Wellen för fagott och piano
Maria Lithell Flyg: Bagatelle Emmanuel – oboe, fagott och piano
Francis Poulenc: Trio för oboe, fagott och piano
André Previn: Trio för oboe, fagott och piano
Anders Eliasson: Abendlicht för oboe och piano
Michael Glinka: Trio pathéthique

ONSDAG 22 NOVEMBER

Amalie Stalheim, cello - David Huang, piano

Stacks Image 408
David Huangs katapultkarriär blev ett faktum när han 2014 vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset. Han blev utsedd till Sveriges Radio P2:s Artist in Residence och har sedan dess varit en av Sveriges mest efterfrågade pianister och en regelbunden gäst hos landets symfoniorkestrar och konserthus, hyllad för sitt personliga och känslofulla artisteri. 
Utöver sitt musikerskap märks också hans stora engagemang för spridning av den klassiska musiken till en ny publik. 2016 startade han konsertserien Förstaparkett som presenterar den främsta kammarmusiken i hemmafestmiljö. Tillsammans med Christian Karlsen driver sedan 2018 den berömda festivalen Gränslandet – symfonisk fest som främst vänder sig till yngre publik.
Svensk-norska cellisten Amalie Stalheim är vinnare av båda Svenska Solistpriset 2018 och det norska Solistpriset 2021. Hon är en aktiv kammarmusiker och har samarbetat med bl.a. Yo-Yo Ma, Leif Ove Andsnes, Kathryn Stott, Christian Ihle Hadland och Polina Leschenko.
Amalie brinner för att spela och beställa nyskriven musik för cello. De senaste åren har hon uruppfört och spelat in sju cellokonserter, flera av specialskrivna för henne, av bland andra Missy Mazzoli, Anders Hillborg, Knut Vaage och Anna-Lena Laurin.

Konsertprogram

Lili Boulanger: Three pieces
Benjamin Britten: Sonate for cello and piano
Anders Hillborg: Duo
Sergej Rachmaninov: Sonat för cello och piano

TISDAG 19 DECEMBER

VINTERSONG – En nordisk julekonsert
Sigrid Moldestad & Hazelius Hedin

Stacks Image 410
Vi ber att få avsluta årets program med denna julkonsert. Med klanger från den nordiska traditionen, psalmer och julsånger, nyckelharpa, hardingfele, orgel och toner värmer de dig i vintermörkret.
Sigrid Moldestad är en av Norges främsta artister inom folkmusik. Hon har ett bultande berättarhjärta och en förmåga att beröra publiken, med sin lekfulla kraft och sina melankoliska och självkomponerade låtar och texter.
Johan Hedin och Esbjörn Hazelius tillhör de främsta folkmusikerna i Sverige idag och har sedan de bildade duon Hazelius Hedin 2008 gjort ett stort avtryck på den skandinaviska folkmusikscenen. Med klangerna från nyckelharpa, oktavnyckelharpa, cittern, hittar och violino d´amore tillsammans med Esbjörns hjärtvärmande röst frammanar Hazelius Hedin sin omisskännliga, djupt rörande version av den svenska folkmusiken och erbjuder lyssnaren en vindlande resa genom gränslandet mellan dåtid och nutid.

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »

Stacks Image 94
Stacks Image 600