Här listar vi vårens föreläsningar. Du når informationen med ett klick på respektive datum. Alla föreläsningar startar kl. 18.30. HÄR finns information om biljetter.

Vårens tema:

Kreativitet på liv och död

Från grottmonster till konstgjord intelligens.

Stacks Image 372
Det började med människor med djurhuvud. Fantasifoster målade på en vägg i en grotta för 40 000 år sedan. Så gamla är de äldsta fynden av människans kreativa förmåga att föreställa oss det som inte finns. Sedan dess har vår kreativa förmåga fört oss till och låtit oss erövra varje beboelig markbit på jordens yta – men också utrotat alla jättedjuren, överlämnat alla andra människoarter till historien, dödat våra egna i miljoner och nu lett oss till klimatkatastrofens avgrundsrand. Den senaste grenen på kreativitetens vildvuxna buske är den artificiella intelligensen – blir den ett monster som knuffar oss över kanten eller verktyget som tar oss bort?

Bilden: Aura Rosenberg, Ann Craven/Chelsea 1996-1998. Illustration hämtad från www.louisiana.dk i samband med utställningen Den oersättliga människan.


 

ONSDAG 10 JANUARI

Mathias Osvath

Stacks Image 365

Den onde, den gode, den fule?


Mathias Osvath är docent i kognitiv zoologi och forskar vid Avdelningen för kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. I ett scensamtal berättar han hur vår tanke- och föreställningsförmåga har utvecklats under hundratals miljoner år – bland annat från dinosauriernas tid – och varför konstgjord intelligens varken kan tänka, känna, vara rädd för döden eller uppleva meningen i livet – men är bra på att räkna.

 

ONSDAG 7 FEBRUARI

Else Ekblom

Stacks Image 379

På liv och död


Else Ekblom, Kultursällskapets initiativtagare och hedersordförande. Bland alla strängar på sin lyra har hon också studerat och föreläser om konstens historia och har funderat över den skapandets drivkraft, som uppstår ur insikten om livets ändlighet och som måste uttryckas till vilket pris som helst.


Foto: Niklas Gustavsson HD/Sydsvenskan

 

ONSDAG 6 MARS

Andreas Ekström

Stacks Image 255

Organisk intelligens


Andreas Ekström
är författare, föreläsare och journalist – verksam bland annat på HD/NST/Sydsvenskan. Vilka frågor bör vi ställa i dag för att fatta rätt beslut i morgon? Hur ska vi förstå människans plats i den artificiella intelligensens revolution? "Organisk intelligens" är en överväldigande föreläsning – en omvälvande samtidsanalys och en appell för digital demokratisering. Den är ett stöd för den som vill nyansera diskussionen, och med tålamod och precision fatta rätt beslut. Och allra mest: för den som vill ta sig an det nya inte med rädsla – utan med upplyst arbetsvilja och entusiasm.

OBS! NYTT DATUM och NY DAG!

TISDAG 23 april

 

Nils-Eric Sahlin

Stacks Image 241

Konstgjort liv och medvetna maskiner


Nils-Eric Sahlin är filosof, författare och professor i medicinsk etik vid Lunds universitet. Människans kreativitet har erövrat världen, men också tagit livet av miljoner och utrotat ett svårräknat antal livsformer på jorden.
Vad kan vi lära av historien om kreativitetens möjligheter och skapandets avgrunder – när vi nu skapat en artificiell intelligens.

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »
Stacks Image 114