VIKTIGT!


Ser du inte den uppdaterade hemsidan? Eller är osäker på om det är den aktuella?
Då kan du behöva rensa cacheminnet i din webbläsare - osäker på hur man gör? Klicka på UPPDATERA!

Här kan du direkt nå information om de resor/utflykter som inte syns när du kommer in på sidan.

Fakta – anmälan och info om aktuella resor/utflykter

Anmälan, endast skriftlig, till resor@kultursallskapet.com eller till KUS, att. Per Persson, Lägervägen 16, 262 61 Ängelholm (obs! gäller ej resor som arrangeras av BK Travel Solutions – se separat info). Ange namn, adress, tel.nr, e-post (även till medresenär) samt eventuell matallergi.
Efter sista anmälningsdag drar vi lott om platserna vid överbokning. Därefter placeras anmälningarna i tidsordning. Vi skickar bekräftelse och information om betalning.

Generell info om bussresor: avresa sker alltid vid meddelad tidpunkt från Polishuset utmed Klippanvägen. Därefter 5 minuter senare från Stadshuset och ytterligare 5 minuter senare från den kostnadsfria samåkningsparkeringen vid korsningen Östra vägen/Kungsgårdsleden.

 

Kulturarv och naturrikedom i Malmö

Fredag 13 september

Stacks Image 753
Foto: Malmö stad
Resan går till Katrinetorps landeri, en av landets bäst bevarade empireanläggningar. Ett landeri var en jordbruksfastighet som ägdes eller arrenderades av en borgare, oftast en förmögen köpman, och som främst användes som sommarbostad. Katrinetorps herrgårdsliknande huvudbyggnad byggdes 1813. I början av 1990-talet påbörjades en restaurering av anläggningen av nuvarande ägaren Malmö stad. 2022 tilldelades Katrinetorp Kulturarvspriset av Förening- en Svenskt Kulturarv för restaureringsarbetet som, enligt motiveringen, präglats av kvalitet, kreativitet och respekt för platsens historia. Det blir guidad visning av huvudbyggnaden, den historiska park- och trädgårdsanläggningen utforskar vi på egen hand. Lunch på Katrinetorps trädgårdscafé.
Efter lunch åker vi till Limhamns kalkbrott, där det pågick industriell kalkbrytning fram till 1990-talet. Nu är den spektakulära platsen ett naturreservat och den kalkrika miljön har medfört att en unik flora och fauna etablerats. Över 2 000 växt- och djurarter har observerats, varav många är sällsynta, exempelvis den rödlistade grönfläckiga paddan. Brottet hyser ett rikt fågelliv, bland annat häckar pilgrimsfalk, brun kärrhök och backsvala. Vi gör en guidad tur via vår buss men gör ett antal stopp med promenader i kuperad terräng.
Pris: 800 kr, inkluderar bussresa, fika, lunch och guidningar. Anmälan senast den 1 september. Max. 40 deltagare. Avresa: buss från Polishuset kl. 08.30, se vidare Faktarutan överst på denna sida. Åter cirka kl. 17.30. Ansvarig: Göran Nilsson, 070-531 02 88.

 

Kulturresa till Svenska Pommern

Torsdag 26 – söndag 29 september

Stacks Image 853
C. D. Friedrich: Kritklippor på Rügen, 1818
Det finns ett fåtal platser kvar, kontakta BK Travel Solutions för uppdaterad information: info@bktravelsolutions.se, 040-60 60 220.

Länken till anmälningssidan på BK Travel Solutions hemsida når du HÄR! (Öppnas i ny flik). Där hittar du också detaljerat program för resan.


 

Nyinsatt höstutflykt

Lördag 28 september (förmiddag)
Fredag 4 oktober (eftermiddag) - F U L L B O K A T!!!

Stacks Image 893

Möt Barbro och Robert Nilsson i Höganäs och Lerberget!

I Blå Hallen i Höganäs uppmärksammas just nu konstnärsparet Barbro och Robert Nilsson med en stor retrospektiv utställning – Liv i Färg och Form. ”Det var längesedan jag såg en så inspirerande utställning … Känslan av att omedelbart kliva rakt in i hektiskt pågående ateljéarbete är fantastisk”, skrev Linda Fagerström i en uppskattande recension i HD/NST.

Kultursällskapet inbjuder nu, vid två olika tillfällen, till en guidad visning av utställningen. Ciceroner är makarna Nilssons sonson Mats Nilsson tillsammans med sambo Pys Ryman. Utöver besöket i Blå Hallen inviteras vi till Mats och Pys hem i Lerberget, som tidigare var Barbros vävstuga för specialverk. Här vävdes bland annat de stora gobelinerna till Markuskyrkan i Stockholm.

Robert Nilsson (1894–1980) föddes i Höganäs och växte upp under enkla förhållanden. Efter att ha gått ut 6:e klass läste han på egen hand in realen och fick samtidigt möjlighet att under ett antal år gå konstnärliga utbildningar i Höganäs och därefter Köpenhamn. 1921 kom han in på HKS (nuvarande Konstfack) i Stockholm, där han träffade sin blivande hustru Barbro. Efter HKS kom han 1924 in på Konstakademien i Stockholm, där han hade Carl Milles som lärare.

Robert hade en stor konstnärlig bredd och var i konstnärskretsar vida känd för sina stora materialkunskaper. Han var under många år arkitekten Sigurd Lewerentz högra hand. Under åren 1947–1957 var han huvudlärare i skulptur på Konstfack, där han hade flera kända elever, Erik Höglund och Signe Persson (senare Persson Melin) för att nämna några.


Barbro Nilsson (1899–1983) var dotter till konstnären och trädgårdsarkitekten Emma Lundberg. Barbro började sin bana på Brunssons vävskola i Stockholm som 14-åring för att ett antal år senare (1921) utbildas på HKS. Hon blev sedermera (1947–1957) huvudlärare i textil vid Konstfack. Under åren 1942–1970 var hon konstnärlig ledare för Märta Måås-Fjetterströms vävverkstad i Båstad. Barbro är en av vårt lands största textilkonstnärinnor och hennes textilier säljs fortfarande på de stora auktionshusen i hela världen.

Var för sig utförde makarna Nilsson många verk men också en hel del tillsammans. De hade varandra som ”bollplank” – något som både utvecklade och stärkte dem i sina respektive konstnärliga uttryck och uttrycksmedel.

I vävstugan i Lerberget hade Barbro ett par anställda. Här har en mängd material bevarats – skisser och förlagor till mattor, vävprover, akvareller och skulpturer samt brev, dagböcker och fotografier. Allt material har varit orört i över 40 år och utgör nu grunden för utställningen i Blå Hallen, som mycket förtjänstfullt kurerats av Xi Wallén Keller. Vid vår ankomst får vi en introduktion till utställningen av Xi, som också berättar om lokalens historia, därefter guidning av Mats och Pys
Pris: 300 kr, inkluderar entré, guidning och fika. Anmälan till resor@kultursallskapet.com (OBS! Anmälan tas enbart emot via denna e-postadress), först till kvarn gäller, max. 20 deltagare per tillfälle (ange vilken dag anmälan gäller). Bekräftelse skickas till deltagarna via e-post med information om betalning.
Lördag 28 september: samling kl. 10.00 vid f.d. vävstugan i Lerberget, Segelvägen 55 (vid hamnen), avslutning i Blå Hallen cirka kl. 13.15.
Fredag 4 oktober: samling kl. 13.00 vid Blå Hallen, avslutning i Lerberget cirka kl. 16.15.
Samåkning från Nya Torg, Ängelholm, kl. 09.15 (lördag) respektive kl. 12.15 (fredag), obs! föranmälan.
Ansvarig: Göran Nilsson, 070-531 02 88.

 

Halländska kulturupplevelser

Lördag 12 oktober - F U L L B O K A T !!

Stacks Image 784
Följ med på en dagstur till tre intressanta besöksmål i Halland. Vi inleder med S:t Olofs kapell i Tylösand, en byggnad med en fascinerande historia som tar sin början i Småland på 1700-talet. Vi får visning, kaffe med hembakad toscakaka och dessutom avnjuta musik med Kultursällskapets styrelsemedlem Robert Hallberg vid orgeln. Därefter besöker vi Hotell Tylösand, som har Sveriges största konstgalleri med verk av bland annat Peter Dahl, Ola Billgren och Dennis Oppenheim. Det blir guidad visning av ett urval av verken innan en lunchbuffé serveras på Restaurang Tylösand. På egen hand kan man välja att fördjupa sig ytterligare i konstutställningen, som har fokus på fotokonst, eller besöka Per Gessles Ferrari-utställning.
Eftermiddagen ägnas åt Mjellby konstmuseum, som återinvigs i början av september efter en genomgripande renovering. Vi får eftermiddagskaffe samt visning av separatutställningen Tonsäker surrealism om Thea Ekström. Hon föddes 1920 i Söndrum utanför Halmstad och gjorde sig ett namn på såväl den svenska som den internationella konstscenen under en intensiv period på 60- och 70-talet.
Pris: 650 kr, inkluderar bussresa, fika, lunch och guidningar. Anmälan senast den 15 september. Max. 45 deltagare. Avresa: buss från Polishuset kl. 08.30, se vidare Faktarutan längst upp på denna sida. Åter cirka kl. 17.30. Ansvarig: Johanna Nordengren, 073-066 13 38.

 

Dubblering av resan Halländska kulturupplevelser

Lördag 19 oktober

Stacks Image 922
Följ med på en dagstur till tre intressanta besöksmål i Halland. Vi inleder med S:t Olofs kapell i Tylösand, en byggnad med en fascinerande historia som tar sin början i Småland på 1700-talet. Vi får visning, kaffe med fralla och dessutom avnjuta musik med Jonas Nordengren, medlem i Kultursällskapets musiksektion, vid orgeln.
Därefter besöker vi Hotell Tylösand, som har Sveriges största konstgalleri med verk av bland annat Peter Dahl, Ola Billgren och Dennis Oppenheim. Det blir guidad visning av ett urval av verken innan lunchwrap serveras på Restaurang Tylösand. På egen hand kan man välja att fördjupa sig ytterligare i konstutställningen, som har fokus på fotokonst, eller besöka Per Gessles Ferrari-utställning.

Eftermiddagen ägnas åt Mjellby konstmuseum, som återinvigs i början av september efter en genomgripande renovering. Vi får eftermiddagskaffe samt visning av separatutställningen Tonsäker surrealism om Thea Ekström. Hon föddes 1920 i Söndrum utanför Halmstad och gjorde sig ett namn på såväl den svenska som den internationella konstscenen under en intensiv period på 60- och 70-talet.
Pris: 600 kr, inkluderar bussresa, fika, lunch och guidningar. Anmälan senast den 5 oktober. Max. 45 deltagare. Avresa: buss från Polishuset kl. 08.30, se vidare Faktarutan längst upp på denna sida. Åter cirka kl. 17.30. Ansvarig: Eva Lundberg, 070-819 93 16.

 

Christian Bergs abstrakta formspråk och isländska naturkrafter på Galleri Hattlösa

Kvällsutflykt onsdag 23 oktober - - F U L L B O K A T!!!
respektive onsdag 30 oktober.

Stacks Image 798
Solbåten. Foto: Klas Sjöberg, Umeå Universitetssjh.
Under en kväll på Torvald Bergs galleri i Förslöv lär vi känna hans pappa, skulptören Christian Berg. Vi får dessutom uppleva spektakulära vyer från Island.
– Följ med på en konsthistorisk resa som tar sin början 1909 för skräddarsonen Christian Berg från Förslöv. Vi kikar in på Konstakademien och träffar där hans modell. Under sommaruppehållet återvänder Christian till sin hembygd, där han inhandlar en fallfärdig stuga på Hallandsåsen. Färden går sedan via Berlin till Mün- chen och Dresden. Vi följer efter ner till Egypten och rider på åsna in i Konungarnas dal där Christian guidas av arkeolog Carter ner i Tutankhamons grav. Vi återfinner Christian senare på året installerad i Montparnasse i Paris.
Under Stockholmsutställningen 1930 deltar Christian med en stor abstrakt torso framför huvudrestau- rangen. Gustav V, som besöker utställningen, fascineras av denna modernitet. Innan vi pausar resan för ett glas vin (alkoholfritt alternativ finns) och en bit ost får vi också veta om mångudinnor verkligen finns ...
Vi förflyttar oss därefter till modern tid och gör en resa till Island – ön som präglas av is, upprört hav och vulkanisk aktivitet. Vi klättrar på Europas största glaciär Vatnajökull och möter gröntonade isberg som långsamt glider ut mot havet. Vid Östfjordarna träffar vi vildren som, sent på våren, tar sig ner från hög- landet för att hitta bättre bete. I norr tar vi oss upp på vulkanen Krafla, med magnifik utsikt från kanten av calderan – och i botten en blåtonad bottenfrusen sjö. Nedanför vulkanen besöker vi ett stort geotermiskt område med svavelosande, rykande källor och bubblande, kokande lera.
Välkomna till Galleri Hattlösa!
Torvald Berg
Pris: 150 kr, betalas via Swish på plats. Anmälan senast den 15 september (ange vilken kväll anmälan gäller). Max. 30 deltagare per kväll. Samling kl. 19.00 på Galleri Hattlösa, Vantingevägen 10 i Förslöv. Avslutning cirka kl. 21.30. Ansvarig: Eva Lood, 073-738 45 00.

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »